Gazdaságfejlesztéssel a fiatalok megtartásáért Gyulajon

Gyulaj gazdaságfejlesztése komplex megoldást nyújtott a vidék sokrétű problémájára: jelentős munkanélküliséggel, a termelőüzemek hiánya miatti elvándorlással sújtott település 2009-ben szociális földprogramot indított, melynek elsődleges célja az alacsony iskolai végzettségű helyi lakosság segítése volt. A program későbbi szakaszaiban bevonta az iskolásokat, fiatalokat, ezzel bővítve a célcsoportot és a tevékenységeket is.

Forrás: Pexels, https://www.pexels.com/hu-hu/foto/egeszseges-piszkos-mezogazdasag-aratas-1268101/

A település a sokféle programhoz való sikeres kapcsolódásai révén tudott igazán eredményes lenni:

  • 2009-ben csatlakozott a Sorsfordító-sorsformáló munkaerő-piaci programhoz, amely a tartós munkanélküliek számára képzést és 1 év bértámogatott munkahelyet biztosított. Az önkormányzatok saját földjeiken kezdtek termelni, ezzel egyszerre teremtve munkahelyet és látva el a közkonyhát élelmiszerrel. A művelés alá vont terület és a termék-vertikum is folyamatosan bővült.
  • 2010-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) is bekapcsolódott a fejlesztési tevékenységekbe, segítve a felhalmozódott szociális feszültségek kezelését, a családi krízishelyzetek enyhítését, ezáltal erősítve a helyi közösségeket.
  • 2011-ben a helyi általános iskolában elindult a 2 éves (9-10. évfolyam) mezőgazdasági szakképesítést adó osztály.
  • 2011-ben a teljes Dombóvári kistérség részt vett a Belügyminisztérium Start-munka című kísérleti közfoglalkoztatási mintaprogramjában, így lehetőség volt további 50 embert alkalmazni napi 8 órás közfoglalkoztatásban.
  • 2013-ban a TÁMOP-5.3.6-11 „Összetett beavatkozás a gyulaji Völgy-telep társadalmi integrációjáért” című projekt keretében Csillagpont és Csillagház nevű közösségi terek jöttek létre. Ezek a terek alkalmassá váltak tanoda-típusú tevékenységekre, filmvetítésre, kézműves foglalkozások megtartására, valamint az ún. Szimfónia programnak (amely egy a zeneoktatást eszközként használó szociális program) is teret adott.
  • 2014-ben a TÁMOP-1.4.3-12 „Közösségi Tartósító Üzem és Módszertani Központ létrehozása Gyulajon” keretében foglalkoztatási programot valósítottak meg, ami a helyi értékekre és erőforrásokra épült. 170 fő hátrányos helyzetű fiatal került bevonásra (Tolna, Somogy és Baranya megyékből), továbbá három helyszínen (Gyulaj, Pécs, Tamási) több képzést is indítottak (gombatermesztő, segédmezőgazdász), melyeken összesen 65 fő vett részt.
  • 2015-ben megnyitott a növénytartósító kisüzem és a húsfeldolgozó.
  • 2016-ban az EFOP-1.2.2-15 (ifjúsági programok támogatása) pályázat keretében megvalósul a „Jó helyen jársz!” című projekt. „A Jó helyen jársz! program általános célja, hogy a Gyulaj községben szegregált körülmények között mélyszegénységben élő fiatalok társadalmi integrációját segítse képességeik kibontakoztatásával, közösségi aktivitásuk erősítésével, az önálló életkezdésre való felkészítéssel.”
  • 2017-ben a TOP-1.1.3-15 Helyi gazdaságfejlesztési konstrukció keretében lehetőség nyílt a Gyulaj térségében megtermelt mezőgazdasági termékek hűtési infrastrukturális hátterének megteremtésére, illetve agrárlogisztikai központ létrehozására, amely a helyi termékek piacra jutását segíti.
  • 2017-ben az MMSZ a helyi nevelési és oktatási intézmények fejlesztésére nyert uniós forrást, ezáltal a helyi óvoda és iskola gyermekeinek nyújtott programkínálat bővült: drámafoglalkozások, színházlátogatások, úszóedzések, gimnasztikaórák, cigány népismereti szakkör, nyári tematikus táborok, egészségnapok, erdei iskola.

A gazdaságfejlesztés termékfejlesztéssel is párosult Gyulajon: a Jovánczai Hétpecsétes márkanév alatt három helyszínen nyitottak boltot: Pécsett, Dombóváron és Gyulajon.

Mindezen program hozzájárult Gyulajon a fiatalok sikeres helyben tartásához, az elvándorlás és a munkanélküliség csökkentéséhez.