Ifjúsági fórumok

  1. novemberben a mitWirkung projekt keretében Pimp your StadtTeijl címmel ifjúsági fórumot szerveztek Essenben, ahol 20 ifjúsági munkatárs és 80 fiatal vett részt. A fórumon megvitatták a városrész fiataljainak problémáit, a városrendezési kérdéseket. A fórumon sok elvárás és kívánság elhangzott arra vonatkozólag, hogyan lehetne a városrészt újraálmodni, -szervezni a fiatalok igényeihez mérten. A jelen levő felnőttek ígéretet tettek a kérések megvalósítására. A fórum eredményeként a fiatalok elérték, hogy ne zárják be az uszodát, outdoor közösségi tereket tarthattak meg, diák-önkormányzati klubhelyiséghez jutottak, beleszólhattak a közösségi terek, sportpályák kialakításba és részt vettek a felújítási munkálatokban.

A fórumon részt vevők közül 9 fiatal úgy gondolta, hogy tovább szeretnének dolgozni a fiatalok részvételének témakörben Borbeck kerületben, ezért megalakították a we:too csoportot, amely időközben civil szervezetté nőtte ki magát. (Weboldalukon bővebb információk olvashatóak a tevékenységükről: http://we-too-borbeck.de/)

A projektek a helyi önkormányzatokkal szoros együttműködésben valósultak, meg, így a források tekintetében a kísérleti szakaszt követően helyi támogatással tudtak folytatódni a programok, és a fiatalok kezdeményezései is pénzügyi segítséget kaptak.

A projekt komplex megközelítésének hazai környezetben történő alkalmazásához megfelelő ifjúsági támogatási struktúra szükséges helyi szinten – fontos, hogy a helyi hatóság, az ifjúsági ellátó rendszer, a civil szervezetek és az oktatási szektor együttműködjenek, és nyitottak legyenek a fiatalok döntéshozatali folyamatokba való bevonására. Nem elkerülhető egy helyi szintű, ifjúsági témájú adatfelvétel, felmérés, amely a fiatalok közösségi részvételét, szabadidős szokásait, legfőbb problémáit és szükségleteit vizsgálja. A kutatás eredményeit a fiatalokkal is meg kell osztani, és különböző eszközökkel, plenárisan fórumokon vagy kerekasztalokban, illetve kiscsoportos projektmunkában: tervező műhelyeken velük együtt kell megoldási lehetőségeken gondolkozni.

Forrás: http://bgazrt.hu/_dbfiles/htmltext_files/9/0000000189/Kozossegi%20Jogyakorlatok%20Gyujtemenye.pdf