A 2. tanulmányútunk során Kazincbarcika városát látogattuk meg, szándékosan a Kolorcity fesztivál idején. Ez az évente megrendezésre kerülő többnyire ingyenes városi rendezvény  a kapcsolódó színes közösségi programjaival jó gyakorlatként a helyi identitás, közösségfejlesztés témakörében. Kazincbarcika a fiatalok helyben tartása területén jelentős intézkedéseket tett, a városvezetés folyamatosan szem előtt tartja a lakossággal, fiatalokkal történő közös tervezést és a közösségi tervezésen alapuló városfejlesztést.

A KolorLab Innovációs Központban indult a tanulmányút szakmai programja, ami önmagában egy érdekes intézkedés, mivel a multifunkcionális központban működik kulturális kiállítótér, inkubator ház fiatal vállalkozások számára.

A városi sétát megelőzően Szitka Péter, polgármester előadást tartott a Kolorcity koncepcióról, fejlesztésekről, programokról, majd kötetlen beszélgetés következett városvezetőkkel, illetve a Barcika Art Kft ügyvezetőjével. A legfőbb témakörök: a programok, fejlesztések a munka, lakhatás, közösség-fejlesztés miként járulnak hozzá a fiatalok megtartásához. A beszélgetést követően városnézésen vettünk részt Wachter Balázs (városfejlesztési tanácsadó) vezetésében, ilyenek voltak a falfestések, street art alkotások, parkok, szobrok, Mezey Művészeti Központ megtekintése.

A program zárásaként civil szervezetek képviselőivel találkoztunk tapasztalatcsere céljából.