Cesena egy olasz kisváros Bologna közelében. A Foo Fighters a világ egyik legsikeresebb rockzenekaraként stadionokat tölt meg – 2015-ben mégis bensőséges hangulatú koncertet adott Cesenában 3000 rajongónak. Hogyan történhetett ez meg? És mi köze lehet ehhez egy – a tehetséges fiatalok megtartását szolgáló – start-up központnak? Cikksorozatunkból kiderül!

 

A kihívás

 

Cesena egy gyönyörű, békés olasz város, keskeny utcákkal és ódon épületekkel. A tengerpart mindössze 20 percre van autóval, és ha aki szeret síelni, könnyedén talál a közelben fantasztikus pályákat. Röviden: egy igazi élhető kisváros. Mindezek mellett Cesena ad otthont a Bolognai Egyetem számos karának, így a város az ország minden részéről vonzza a diákokat.

A diploma megszerzése után azonban a legtöbben más országokba, vagy Olaszország nagyvárosaiba költöznek, izgalmasabb karrierlehetőségeket keresve. A kérdés sokáig az volt, hogy mit tehetne Cesena, hogy legalább néhány tehetséges egyetemet végzettjét a városban tartsa? Az egyik válasz egy start-up inkubátor központ létrehozása volt 4 évvel ezelőtt az induló vállalkozások vonzása és támogatása, valamint az innováció előmozdítása érdekében. Az ötlet egy egyetemi professzortól származott, a Városi Tanács pedig támogatóan állt a kezdeményezéshez.

A startup inkubátor központ a „CesenaLab” nevet kapta.