2018. augusztus 28-án, Nyíregyházán tartottuk az első workshopunkat a hazai szakemberek számára. A szakemberek számára szánt workshopjaink témakörükben egymásra épülnek, így a résztvevők számára a lehető legtöbb műhelymunkán való részvétel javasolt. A műhelymunkák a kutatási témakörök feldolgozására épülnek. A hazai szakemberek körében először a munka, vállalkozás témáját, dolgoztuk fel, hiszen ez az a terület, amely a leginkább befolyásolja a fiatalok elvándorlási hajlandóságát.

Interaktív, tréning technikák alkalmazásával vitattuk meg a fiatalok munkavállalásának körülményeit és annak pozitív és negatív oldalait, valamint vállalkozási hajlandóságukat.

A mai hazai tapasztalatok alapján a fiatalok településekről való elvándorlásának egyik meghatározó tényezője a munkahelyek hiánya. Ez számos esetben azt jelenti, hogy helyben nem áll rendelkezésre olyan minőségű álláslehetőség, amely a fiatalok képzettségi szintjének és/vagy bérigényének megfelelne, másrészt pedig ténylegesen a végzettségüknek megfelelő munkakörben nem tudnak elhelyezkedni, ezért döntenek az ország más területein vagy külföldön történő munkavállalás mellett.

Brainstorming keretében összegyűjtöttük az ideális munkahely jellemzőit, amely alapján a szakemberek az alábbi rangsorolásban egyeztek meg közösen:

  1. Jó hangulatú, fiatalos, összetartó kollektívával,
  2. Megfelelő körülmények – eszközök, környezet,
  3. Megbecsülés
  4. Fejlődési lehetőségek, tanulás
  5. Versenyképes jövedelem
  6. Munkaidő – rugalmas, de tervezhető, kiszámítható
  7. Türelmes, segítőkész környezet
  8. Tapasztalatszerzési lehetőség biztosítása

 

A fiatalok vállalkozóvá válásának hajlandóság alacsony, ezért megpróbáltuk közösen feltárni ennek okait, a megjelentek szerint a vállalkozóvá válást az alábbi tényezők nehezítik:

  • nehéz olyan jó új ötlettel előrukkolni, ami piacképes tud lenni,
  • az anyagi fedezet előteremtése nehéz, főként addig, míg egy vállalkozás jövedelmezővé tud válni,
  • nagy elhivatottság szükséges, ahhoz, hogy hosszú távon is kitartsunk egy elképzelés mellett a felemerülő nehézségek ellenére,
  • a vállalkozóvá válás nagyon komoly adminisztratív terheket is von maga után, ami megijesztheti a fiatalokat

 

Végezetül pedig arról kérdeztük a jelenlévőket, hogy milyen segítségre lenne szerintük szüksége a vállalkozó kedvű vagy kezdő vállalkozóknak?

  • elsőként kedvező hitel konstrukciók kidolgozására, mely segíteni tudja a vállalkozás beindítását
  • olyan képzésekre, fórumokra, amelyek támogatják a vállalkozási ismeretek elsajátítását már akár középiskolás korosztályban, de felnőttként is
  • az adminisztratív terhek csökkentése