EDO

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ASE_kHj856I&feature=emb_logo

„Most már tudod, hogy mit eszel” – ez az EDO, a CesenaLab egyik első „végzősének” szlogenje. A három fiatal informatikus megoldást kínál egy sokak által ismert problémára: a szupermarketek polcain található óriási élelmiszerválaszték miatt szinte lehetetlen az informált, felelősségteljes és egészséges választás; túl sok az alternatíva, az ismeretlen összetevő, a csomagolás sarkán apró betűkkel elrejtett fontos információ – és ez csak néhány a számos kihívás közül. Egyszerű megoldásként az EDO egy olyan mobilalkalmazást kínál, amely a termék vonalkódjának beolvasása után megmutatja az élelmiszer egészségügyi indexét (az összetevők és a felhasználó céljai alapján), valamint egyéb termékinformációkat is nyújt – könnyen értelmezhető formátumban. Jelenleg az alkalmazás Olaszországban és az Egyesült Királyságban áll rendelkezésre, de tervben van a terjeszkedés más piacokra is.

SeasonEat

 

Cesena egy erős mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező régióban fekszik, így nem meglepő, hogy sok start-up kínál megoldást élelmiszerekkel kapcsolatos problémákra. A SeasonEat 2016-ban indult egy online szolgáltatásként, amely friss élelmiszereket (elsősorban gyümölcsöt és zöldséget) szállított Cesena lakóinak a város termelőitől. Hasonló szolgáltatás máshol is jelen van, de a városban nem volt még ilyen, amikor a SeasonIT indult. Az ügyfelek elégedettek – friss gyümölcsöket és zöldségeket kapnak, megbízható forrásból; a gazdálkodók jól járnak – a SeasonEat méltányos árakkal dolgozik (jóval magasabbakkal, mint a szupermarketek); és – nem utolsósorban – a helyi gazdaság is fejlődik.

A cég által kínált szolgáltatásnak jelenleg 2000 előfizetője van, a számuk folyamatosan növekszik. Nem csak e-kereskedelmi és logisztikai szolgáltatóként működik – rendezvényeket is szervez, hogy közösséget építsen az ügyfelek és a gazdálkodók között. A következő lépés a szolgáltatás kiterjesztése más olasz városokra.

 

Fitlunch.it

 

A Fitlunch egy korábbi profi sportoló kezdeményezése, aki a karrierje befejezése szembesült azzal, hogy az egészséges táplálkozás nagy kihívás az emberek többsége számára. A Fitlunch.it egy étkeztetési szolgáltatás – olyan, mintha bármikor az ügyfél rendelkezésére állna egy táplálkozási szakértő és egy szakács. A szolgáltatáshoz a Facebook Messengeren keresztül lehet csatlakozni. A jelentkezőnek meg kell adnia néhány fontos információt magáról (életkor, testsúly és magasság), az aktivitási szintjéről, valamint a céljairól (izomtömeg növelés vagy szálkásítás). Ezen információk alapján a Fitlunch.it különféle testreszabott ételeket kínál, amelyeket azonnal meg is rendelhet a szolgáltatás használója. A vállalkozás jelenleg 6 olasz – Cesenához hasonló méretű – városban működik, és folyamatosan terjeszkedik.