Egy korábbi bejegyzésünkben rámutattunk, hogy „azoknak a fiataloknak, akik sikeresek akarnak lenni a munkaerőpiacon, azt is meg kell érteniük, hogy a karrier- és munkalehetőségek egyre nagyobb része „hibrid” jellegű abban az értelemben, hogy a vállalkozói és alkalmazotti életutak már messze nem különülnek el egymástól olyan élesen, mint korábban…” Ha pedig ez így van, akkor fontos, hogy időben felkészítsük a fiatalokat a vállalkozói lét kihívásaira is.

 

Finnországban már korábban felismerték ezt, így országos és helyi szinten egyaránt számos kísérleti programot indítottak a vállalkozói készségek fejlesztése érdekében. Ebben a cikkben két jó gyakorlatot mutatunk be Tampere-ből.

A Tampere-i Alkalmazott Tudományok Egyeteme 15-20 fős csoportokat alkot valamennyi diákjának bevonásával, és minden ilyen csoportnak létre kell hoznia és működtetnie kell egy vállalkozást – így a diákok a gyakorlatban sajátítják el a csapatmunkát, szereznek tapasztalatot a marketing, kommunikáció, értékesítés rendezvényszervezés, grafikai tervezés, projekt menedzsment vagy éppen számítógépes programozás terén. Tanárok nincsenek, de az egyetem korábbi végzősei közül kikerülő önkéntes coach-ok segítik a csapatok munkáját.

 

A ‘Me & MyCity’ (Én és a városom) díjnyertes oktatási innováció a fiatalabb korosztályt – az általános iskolásokat célozza meg, és a gazdaság, társadalom, vállalkozás témakörökben bővíti ismereteiket. A program központjában egy nagyobb teremben kialakított „mini város” áll, ahol a diákok eltöltenek egy napot mint foglalkoztatók, állampolgárok és fogyasztók. Helyi és országos cégek saját költségükön alakítják ki a mini városban installációjukat. A diákok látogatását a mini városba megelőzi a tanáraik felkészítése, majd pedig a diákok osztálytermi felkészülése. A mini városba történő látogatás során a diákok munkát keresnek, bankszámlát nyitnak, dolgoznak és árukat vesznek illetve adnak el. A komplex program úgy került kialakításra, hogy izgalmas és vonzó legyen a résztvevő gyerekek számára. 8 Me & MyCity installáció van Finnország különböző városaiban – ezek közül néhány fix, a többi mobil.

A program költségvetése 300.000 EUR évente, ami egy gyerekre vetítve mindössze 20 EUR. A koncepció biztosítja, hogy a gyerekek megértsék a saját szerepüket a helyi közösségben, a gazdaság és a társadalom működését.