Közösségfejlesztéssel a fiatalok helyi identitásának kialakításáért, megerősítéséért

1985-ben néhány helyi lakos elhatározta, hogy a helyi értékek, épített örökségük, hagyományaik megőrzéséért, valamint a helyben élők boldogulása érdekében létrehoznak egy civil szervezetet, az oszkói Hegypásztor Kört.

Forrás: Pexels, https://www.pexels.com/hu-hu/foto/baratok-baratsag-csapat-csapatmunka-53958/

Az egyesület közösségfejlesző tevékenységével új helyi közösségek létrejöttéhez járul hozzá:

  • 1990-ben újrakezdte működését a 14-25 év közötti fiatalokból álló Rozmaring Színjátszó csoport. A színjátszócsoport által rendszeres alkotómunkára volt lehetőség a tagok számára, valamint évente több színdarab megtekintésére adott lehetőséget a falu lakosságának.
  • 1995-ben a Vasvári Művelődési Házzal karöltve létrehozták a Palotás Néptánc csoportot, amelyet vegyesen az oszkói és vasvári fiatalok alkottak. A Palotás Néptánc csoport a megyében és külföldön is fellépett, 2002-ben a csoport térségi táncház-mozgalommá alakult át.
  • 2001-ben létrejött az azóta is közösségi térként funkcionáló oszkói Teleház. A Teleházban számítógéphez, nyomtatóhoz, fénymásolóhoz, internethez való hozzáférés lehetősége nyílt meg a helyi lakosok számára, melyhez számítástechnikai tanfolyamot is szerveztek. Ezen felül Szerepjáték Klub és Médiaklub is alakult a közösségi tér adta lehetőségek által.
  • Nemcsak a fiatalok számára jöttek létre új helyi közösségek, 2002 tavaszán megalakult a nyugdíjas klub Gyöngyvirág Daloskör néven.

 

A Hegypásztor Kör felismerte, hogy a fenntartható gazdasághoz elengedhetetlen a vállalkozói környezet, a helyi vállalkozások elindulásának segítése, a település vonzerejének növelése.

Valódi közösség él Oszkón és ennek egyik bizonyítéka, hogy egy ilyen apró faluban ennyi és ilyen sokféle civil szervezet működik. Ezek a szervezetek kölcsönösen erősítik egymást, ezáltal a szinergikus hatásoknak köszönhetően együtt igazi eredményeket tudnak elérni.