A HÁRFA Alapítvány Nagyatádra tervezett tanulmányutat 2018.10.19-én, amelynek során célunk volt a szakemberek számára a fiatalok helyben tartása témakörben egy jó gyakorlatot megvalósító önkormányzat és a városban működő szervezetek bemutatása.

A szakértőink által azonosított jógyakorlatok között szerepelt a város, ami  indokolta a helyszínválasztást, ugyanis Nagyatád Város Önkormányzata az ifjúságpolitikai, sport intézkedéseivel, további városi-, közösségi terek létrehozásával követendő példának bizonyult. Nagyatád közösségfejlesztési és magas színvonalú ifjúságügyi szolgáltatásaival emelkedik ki a fiatalok helyben tartása területén.

A tanulmányút kiindulópontja a Polgármesteri Hivatal volt, ahol Ormai István polgármester úr ismertette az ifjúságpolitikai terveket, fejlesztéseket és programokat.

Az önkormányzat munkatársaival közösen megtekintettük a sportcsarnokot, a Főteret, a kulturális központot továbbá a fejlesztés előtt álló épületeket.

Jelenleg egy ifjúsági közösségi tér kialakítása van folyamatban, ami kisebb közösségi rendezvények megszervezésére, hasznos szabadidő eltöltésre ad majd lehetőséget a fiataloknak, továbbá civil szervezetek számára is biztosít szolgáltatásokat (találkozók, taggyűlések stb.). A fejlesztés „Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című EFOP projekt keretében valósul meg.

Ezen felül további a fiatalok és civil szervezeteket, kulturális intézményeket érintő projekt is elindult az évben, mint például a „Helyi értékekre építő közösségfejlesztés Nagyatádon” című TOP-7.1.1-16 felhívás keretében megvalósuló program. Kiemelendő továbbá a rendkívüli aktív sportélet a városban, amelyet az önkormányzat pénzügyileg és infrastrukturálisan is jelentősen támogat. Kb. 20 sportegyesület működik, nyolcszáz igazolt sportoló edz a városban, ezenkívül még sokan mozognak pusztán szabadidős céllal.  A küzdősportoktól kezdve a labdajátékokon át az ugrókötélig, számos sportolási lehetőséget kínálnak a városi egyesületek.