A 2018. október 30-án, Kisújszálláson szervezett worskhopon a szakemberekkel a lakhatás kérdéseiről beszélgettünk, szakértőnk irányításával.  A legfőbb szakmai következtetéseket a műhelymunkáról az alábbiakban foglaljuk össze:

A fiatalok tanulmányaikat követően sok esetben szívesen maradnak az adott településen, ott vállalnak munkát, nem költöznek haza. A magas albérletárak mellett a lakhatás biztosítása egy pályakezdő számára nagy anyagi terhet jelent, a jellemzően alacsonyabb fizetés miatt sok esetben kényszerülnek a fiatalok társbérletbe másokkal. A magas albérlet árak mellett is sok esetben nehéz jó minőségű, felszerelt lakásokhoz jutni. Aki nem talál magának az anyagi lehetőségeiknek megfelelő lakást, azok megpróbálhatnak a nagyobb települések vonzáskörzetében található olcsóbb ingatlanokba költözni.

Az agglomerációkkal az a gond, hogy a közlekedési viszonyaik nem feltétlenül megfelelőek, nem jól szervezett a közösségi közlekedés, ezért sokan kénytelenek az egyéni közlekedési módokat választani és ha van, akkor autóval közlekedni. A reggeli és a délutáni csúcsidőszakban a városokba bevezető utakon torlódások, dugók alakulnak ki. A fiatal generációk tagjai a pörgő életmódjuk miatt sokkal nehezebben viselik a dugóban ülést, felesleges időveszteségnek érzik, ezért igyekeznek alternatív megoldásokat találni. A megoldás a problémára egyrészt a közösségi közlekedés fejlesztése, más részt a rugalmas munkaidő, illetve a távmunka terjedése lehet.