Középfokú képzési szinten az utóbbi években egyre szűkült a kínálat az ifjúságügyi terén. Amint egy korábbi bejegyzésünkben említettük, az ifjúságsegítő szakképzés 2013-ban kikerült a képzési jegyzékből, így az ifjúságügyi területre vágyó szakemberek részére jelenleg a Közösségfejlesztő szakember képzés kínál leginkább releváns ismereteket.

A Közösségfejlesztő képzés keretében olyan szakembereket készítenek fel, akik a kormányzati, civil vagy az üzleti szektorban szeretnének elhelyezkedni és tevékenységük az önsegítés, önszerveződés, a szervezeten belüli fejlesztések, közösségek kialakítását célozzák. A képzés tehát ezen tevékenységekhez nyújt megfelelő ismereteket és technikákat a leendő szakemberek számára. Így a képzés elvégzésével a szakember képessé válik kezdeményezőként fellépni a lokális fejlesztési folyamatokban, a helyi cselekvési folyamatok során. Képessé válik arra is, hogy információk nyújtásával, kapcsolatok szervezésével, tanácsadással, képzések szervezésével, érdekképviselettel, közvetítő tevékenységgel segítse és fejlessze a közösség életét, különböző tevékenységeit. A szakember a helyi cselekvés, a demokratikus részvétel erősítése elméleti hátterének és gyakorlati aspektusainak, módszertanának megismerésével képes lesz továbbá fejleszteni az önszerveződéssel kialakult közösségi csoportok együttműködését a nem kormányzati szektoron belül és a szektorok között is.

A képzést meghirdető képzőhelyekről a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján – www.nive.hu –, valamint a képzőhelyek honlapjain érhetők el részletes információk.