Hernád-völgyi Tanoda

Hernádszentandráson 2010-ben indult program az önkormányzati tulajdonban álló helyi, bio-minősítésű piacképes termékek előállításáért, ezzel juttatva a helyi lakosságot munkalehetőséghez és friss élelmiszerhez.

A település számos díj gazdája:

Tanoda programmal a fiatalokért

Mindemellett a település kiemelt figyelmet szentel a fiatalok iskolai végzettségének támogatására, a közösségi élet fejlesztésére. 2016-ban az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány az EFOP-3.3.1-15 „Tanoda programok támogatása” című pályázat keretében a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorítása, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felzárkózása, mint célok kerültek a projekt zászlójára, a következőkkel: „Programunkat a bevont tanulók iskolai sikerességének előmozdítására, a képességeiknek megfelelő minőségi oktatáshoz, neveléshez való hozzáférésük előmozdítására dolgoztuk ki. A kétéves időszak alatt 30 (1-12. évfolyamos) hátrányos helyzetű tanuló komplex kompetencia- és személyiségfejlesztését valósítjuk meg. A fejlesztés többek között a szövegértés, a matematikai alapműveletek, az idegen nyelv, az informatika, az önálló tanulási képesség kompetenciaterületekre irányul. A tudatos, tervszerű fejlesztést a bemeneti és az időközi mérések alapján elkészített egyéni fejlesztési tervek szerint valósítjuk meg, így bízunk abban, hogy a kimeneti mérés eredményei igazolni fogják az egyes kompetenciaszintek tervezett mértékű növekedését.”

Forrás: Pexels, https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezek-emberek-hordozhato-szamitogep-laptop-3184418/

A szociális hátrányok kompenzálása érdekében pályaorientációs tevékenységeket, valamint változatos szabadidős, kulturális, közösségfejlesztő programokat szerveznek: spotfoglalkozások, társasjátékok, könyvesbolt, könyvtár- és múzeumlátogatások, Zenekar és Színjátszó Kör, klubdélutánok, klubfoglalkozások (Szülők klubja, Generációk klubja), gasztronómiai bemutatók, Önkéntes napok, kirándulások, tanulmányutak, táborok.

A nem formális és informális tanulási alkalmak kialakításába az oktatási intézményeiket és a gyermekek szüleit is igyekeztek bevonni. Az alapítvány már a pályázat megnyerése előtt is működtetett tanodaszerű létesítményt, így a tanoda működése a pályázat lezárását követően is hosszú távon biztosítható.

2017 végén az EFOP-1.11.1-17 „Kísérleti programok a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése” című projekt révén a már meglévő programokat kiegészítő helyi gazdaságfejlesztési projektre kapott a település támogatást. Ennek keretében 12 hónapon keresztül 30 fő leghátrányosabb helyzetű munkanélküli képzése (munkahelyi elhelyezkedést segítő tréningek mellett faipari alapképzésen és takarító képzés) és 10 fő foglalkoztatása valósult meg. Folyamatos tanácsadással, egyéni szociális, mentális, ügyviteli és gazdálkodási ismereteket nyújtásával segítették a célcsoportot.