Napjainkban egyre elterjedtebb a városfejlesztési stratégia tervezésének kezdeti szakaszában a helyi lakók, szereplők megszólítása, bevonása. Egy hazai jó gyakorlatnak tekinthető 2008-ban Komárom Integrált Városfejlesztési Stratégiájának megalkotásakor a helyiek sikeres bevonása a Lakossági Jövőműhely Programsorozatba.

Forrás: Pexels,https://www.pexels.com/hu-hu/foto/eg-emberek-epiteszet-epuletek-1209978/

A jövőműhely találkozón a résztvevők moderátorok segítségével kiscsoportokban beszélgetnek a város múlt, jelen és jövőképéről.

A helyi lakókkal közösen értékleltár készült, a következő szempontok figyelembevételével:

  • „Mink van, mi fontos, mi kevésbé, mire vagyunk büszkék – egyszóval mik az értékeink? Mi az értékes? Mit ismernek, és mit nem ismernek belőle?
  • Mi a megőrzendő? (Csak nekem, vagy másnak is, talán mindenkinek.)
  • Együtt találják ki, együtt hívják elő az emlékezet zugaiból a múltat és a jelent.
  • Együtt döntik el, hogy mit tartsanak meg ebből, mit mutassanak meg másoknak, az idegeneknek, s nem utolsó sorban, milyen legyen a jövőjük, milyen várost “építsenek” maguknak.” (http://www.komarom.hu/ertekleltar)

A minél szélesebb körű lakossági bevonás érdekében Tematikus Jövőműhely Fórumokra is sor került, ezáltal megszólítva a civil szférát, az értelmiséget és a fiatalokat. Az értékleltárhoz köthetően az általános iskolák és a középiskolák tanulói is bevonásra kerültek rajz-, fotó- és internetes játék pályázatokkal.

A közösségi tervezés teljes folyamatának és eredményeinek bemutatása, disszeminálása érdekében egy kiadvány készült, melyben ismertetik azokat az értékeket, melyek a programsorozat folyamán felmerültek. A kiadványban szakértők véleményezték az elgondolásokat, majd városfejlesztési kontextusba ültették azokat, ezzel segítve a gyakorlati megvalósításukat.