Az ifjúságsegítő munkájának jellegéből fakadóan több nehézségnek is ki van téve, amely odafigyelést, szellemi felkészültséget és rátermettséget igényel részükről.

Bár az ifjúságsegítő jellemzően normál munkarendben és munkaidőben dolgozik, rendezvények esetében előfordulhat ettől eltérő vagy többlet munkaterhelés. Mivel az ifjúságsegítő munkaidejének egy részét irodai környezetben, jellemzően számítógép előtt ülve tölti, derék- és ízületi fájdalmak léphetnek fel, a számítógéppel végzett munka pedig hosszú távon károsíthatja a szemet. A „terepen” végzett munka esetén pedig figyelmet kell fordítani az esetleges fertőző betegségek elkerülésére. Pszichikai nehézséget okozhat továbbá a munkával járó felelősség, a nehéz sorsok feldolgozása és a határidők miatti stressz is.

Ezen egészségügyi kockázatok kiküszöbölése érdekében fokozottan ügyelni kell arra, hogy a munka közben kisebb szünetek legyenek beiktatva, amikor kisebb mozgással járó tevékenységek végezhetők, valamint a szemet is pihentetni lehet. Fontos továbbá elég időt fordítani a pihenésre, szellemi feltöltődésre, sportolásra, amik szintén segíthetnek kiküszöbölni a negatív tényezőket.