„22 és 26 év közötti munkatársat keresünk 30 év tapasztalattal”: a fiatal álláskeresők helyzetét aligha lehetne ennél frappánsabban megfogalmazni. A munkatapasztalat hiánya miatti munkanélküliség önmagát gerjesztő folyamatából nagyon nehéz kitörni – de nem lehetetlen. A fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése megoldás lehet a problémára több szempontból is, hiszen új munkahely(ek)et teremt, de még ha nem is vezet egyenes ágon új vállalkozáshoz, olyan kompetenciák elsajátítását és fejlesztését eredményezi, amelyek hozzájárulnak az általános foglalkoztatáshoz is. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság álláspontja az, hogy „a vállalkozói ismeretek fejlesztése az egyik legnagyobb megtérülésű beruházás Európában”.

A YES (Youth Entrepreneurship Support) projekt egy határon átnyúló együttműködés a Romániai Vállalkozásokért Egyesület és a Revita Alapítvány között. A két non-profit szervezet magas színvonalú szakértelemmel rendelkezik a vállalkozás-ösztönzés, a foglalkoztatási problémák kezelése és az oktatás területén. A céljuk az, hogy a vállalkozói pálya vonzó lehetőségként jelenjen meg a román és magyar fiatalok életpályája során, melynek elérése érdekében kidolgoztak egy komplex vállalkozói képzési programot az alábbi négy elemet ötvözve:

  • Elméleti oktatás a vállalkozói készségek átadása érdekében;
  • Lehetőség az újonnan megszerzett készségek gyakorlati alkalmazására;
  • Mentorálás helyi vállalkozók részéről; és
  • Kapcsolatépítési lehetőség az ötletek megosztásához és az innovációhoz.

 

 

A YES Képzési Program három fázisból áll.

Az online kompetencia teszt célja a fiatalok témával kapcsolatos készségeinek és ismereteinek felmérése. Öt könnyen mérhető és fejleszthető tulajdonságra terjed ki: asszertív kommunikációs készség, tudatos kockázatvállalás, felelősségvállalás.
A felkészítő online kurzus négy modulból áll, melyek a Business Model Canvasalapján vezetik végig a résztvevőket egy vállalkozás létrehozásának lépésein. Olvasmányokból, videókból, fórumbeszélgetésekből és gyakorlati feladatokból áll; a teljes időigénye körülbelül 20 óra.
A Bootcamp egy 3 napos intenzív tréning: a résztvevők 5 fős csapatokban dolgoznak ki egy üzleti tervet, amelyet aztán ’élesben’ mutatnak be helyi vállalkozóknak. Négy tematikus területre van bontva: termék/szolgáltatás fejlesztés, üzleti terv

 

A fenntarthatóság biztosítása tanárok és iskolák bevonásával történik – már több intézményből jelezték, hogy érdeklődnek a képzés folytatása iránt a projekt hivatalos befejezését követően is.