A pécsi tanulmányúton a részvevő szakemberek többsége az Észak-Keleti Átjáró munkatársaiból, tagjaiból került ki. Az egyesület a helyi identitásfejlesztés területén tevékenykedik, így hasonló ipari örökséggel, gazdasági és társadalmi  helyzettel bíró város kulturális szolgáltatásainak, civil szervezeteinek tapasztalata szakmai fejlődésük számára hozzáadott értéket képvisel.

A tanulmányút célja a város kulturális és civil életének egyfajta feltérképezése volt, és a következő programokon vettünk részt:

Zsolnay Negyed – a város ipari, kulturális örökségének prezentálása kiemelkedő példa, amely miskolci iparnegyedek bemutatására is alkalmazható lenne.

Látogatás a Civil Közösségek Házában – A közösségi házat a Nevelők Háza Egyesület 1997-től üzemelteti, amelynek történetét, működési elvét, tapasztalatait Vincze Csilla Anna mutatta be nekünk.

Meglátogattuk a Retextil Műhelyt, ahol az alapítók egy komplex foglalkoztatási és termelési rendszert hoztak létre, amely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket segít visszatérni a munka világába. A Retextil egy gondolkodásmód, mely világosan és példaértékűen reagál a XXI. század társadalmi problémáira és környezeti kihívásaira. A Műhely a társadalmi vállalkozások érdekes példája.

Részt vettünk a pécsi tourinfo által szervezett Bauhaus városi sétán, továbbá egy Parapoly kalandtúrán ami hasznos tapasztalat volt a résztvevőknek hiszen, városi sétákat, kalandtúrákat Miskolc városában szintén folyamatosan szerveznek és dolgoznak ki elsősorban a helyi lakosságnak, ugyanakkor turisztikai céllal is.

Mindezek mellett sikerült a belváros pezsgő kulturális-idegenforgalmi életébe is belekóstolnunk, jártunk a Cooltour Caféban, a  Nappali Bárban, de terítékre került több más izgalmas hely is, mint például a Pécsi Villamos.