Utunk célja a Kis-Hortobágy Major meglátogatása volt Mezőcsáton. A major egy új társadalmi vállalkozás Mezőcsáton, amelyet a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet hozott létre.

A majorságot a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete az EFOP-1.11.1-17-2017-00016 pályázat segítségével, a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében hozta létre. A kialakítottszociális farm a kezdetekkor csak a környéket látta el egészséges kecskesajttal. A 12 fő foglalkoztatott mintegy 80%-a roma, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló. Az üzem és a mintagazdaság akadálymentesített és felújított saját ingatlanban működik, felszerelve az összes szükséges eszközzel, amelyek nélkülözhetetlenek a minőségi termeléshez.

A szociális farm fő terméke a kecsketej, amelynek nagy részét sajtkészítésre használják fel. Amikor a kecsketej az állatok apasztásos időszakában nem áll rendelkezésre tehéntejből készítenek sajtokat. Sajtjaik kézműves portékák. Attól is különlegesek, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, valamint színezőanyagot, és teljes tejből készülnek.

Látványgazdaságként turisztikai célpontnak is tekinthetők, de elsősorban azok keresik fel őket, akik jó példákat keresnek a helyi társadalmi vállalkozások működtetésére.

A fejlesztés hatásaként egy olyan márkát alakított ki a Magyar Vöröskereszt a Borsodi Mezőségben, amely gazdasági és gasztroturisztikai téren is erősíti a mezőcsáti térség pozitív megítélését.

Az egy éve működő sajtüzemben 4 fő dolgozik a legkorszerűbb eszközöket és eljárásokat alkalmazva. A tejet pasztörizálják, majd speciális oltóanyagok segítségével készítik el sajtjaikat, amelyeket külön helységben sózzák, szárítják. A látogatók megízlelhették a majorság széles termék portfólióját: natúr és fűszeres friss sajtokat, érlelt és füstölt sajtokat és a legújabb gyümölcsízes joghurtokat. Áruik elsősorban Mezőcsáton és Miskolcon ”csavarják el a gurmanok fejét”.  Rendszeresen jelen vannak a miskolci Biovásárban és Temelői Napon, de a Tokaj-Hegyaljai Piacon is.

A csapatnak módja nyílt a kecske farm megtekintésére is, ahol 8 fő segítségével 65 állatot látnak el részben zárt tartásban. A farmon más jószág is van, tojótyúkok, és nyulak is. A Vöröskereszt a foglalkoztatás mellett a téli tüzelő beszerzésében is segíti a szegényebb családokat.

A kistérségben és a településen a hátrányos helyzetű csoportok aránya magas, ezen belül a roma kisebbséghez tartozók aránya jelentős. A fogyatékkal élő személyek segítését a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ támogató szolgálata végzi.

Az esélyegyenlőségi intézkedések révén is csökkenthető a fiatalok elvándorlása, ezt a kistérség több tervezési dokumentuma is igyekszik segíteni: Mezőcsát Kistérség Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója, a települések Közoktatási Esélyegyenlőségi és Intézkedési Terve, Mezőcsát Kistérség Közoktatási Intézkedési Terve, Mezőcsát Kistérség Közoktatási és Településfejlesztési Esélyegyenlőség helyzetelemzés és beavatkozási elő-terv. A hátrányos helyzetű fiatalok szempontjából a térség meghatározó foglalkoztatója az önkormányzat és intézményei, illetve most már a Vöröskereszt is.