Ahhoz, hogy egy város vonzó legyen a tehetséges, jól képzett fiatal szakemberek számára, számos feltételnek jelen kell lennie. Szinte mindegyik feltétel olyan, amely nem teremthető meg egyik pillanatról a másikra – ugyanakkor azonban ha egy város nem foglalkozik ezen területek tudatos (és célzott) fejlesztésével, akkor lemarad a tehetségekért folytatott versenyben. Cikksorozatunk első részében az első három feltételt vesszük sorra.

1. feltétel: Vonzó munkahelyek, állásajánlatok széles választéka

A munkahelyek rendelkezésre állása ma is – csakúgy, mint régen – alapvető fontosságú tényező a fiatal szakemberek vonzásában és megtartásában. Nem mindegy azonban, hogy milyen munkahely! A tehetséges, képzett szakemberek a versenyképes jövedelem mellett fontosnak tartják a munkahely minőségét, a jó munkahelyi feltételeket, és növekvő mértékben azt is, hogy megvalósítható legyen a munka és magánélet egyensúlya. Mi több, ma már senki nem akarja egész életét egyetlen munkahelyen eltölteni, ezért lényeges, hogy legyen széles választék munkahelyekből, legyen lehetőség időről-időre váltani.

2. feltétel: Vállalkozásokat és innovációt segítő, támogató környezet

Munkahelyeket nem csak nagy multinacionális cégek teremtenek, hanem a kisebb helyi vállalkozások is. Ráadásul egyre kevésbé húzódik éles határ a céges munkavállalók és a vállalkozók között. Egyre gyakoribbak az olyan életutak a munka világában, amikor valaki elkezd dolgozni egy nagyobb cégnél, tapasztalatot szerez, majd néhány év elteltével egy ötlete megvalósítására vállalkozást indít. Az Y generáció vállalkozóbb szellemű, szívesebben indít vállalkozást, próbál ki új tevékenységeket – és éppen emiatt fontos számára, hogy egy városban mennyire kedvező a környezete a vállalkozások indításának, van-e ilyen jellegű támogatás, segítség, vannak-e olyan fizikai helyek – pl. start-up központok, inkubátorok – amelyek kedvező körülményeket biztosítanak vállalkozások indításához és növekedéséhez. És még valami: az a város, amely nem rendelkezik jó nevű és minőségű felsőoktatási intézménnyel és K+F bázissal, eleve jelentős hátránnyal indul a versenyben.

3. feltétel: Minőségi, megfizethető lakások széles választéka

A munkahely mellett a másik alapvető feltétel, hogy rendelkezésre állnak-e jó minőségű, megfizethető lakások. A rendelkezésre állás, a jól működő ingatlanpiac mellett fontos, hogy legyen választék is mind a lakások nagysága, jellege, elhelyezkedése tekintetében, mind pedig a konstrukció vonatkozásában is: ne csak vásárolni, de bérelni is lehessen minőségi lakásokat. Azok a városok lehetnek sikeresek, amelyek aktív lakáspolitikával orientálják a helyi lakáspiac alakulását; a szociális bérlakások mellett minőségi bérlakásokat kínálnak szükség esetén fiatal, pályakezdő szakembereknek kedvező feltételek mellett, és igény esetén aktívan segítenek abban is, hogy a multinacionális cégek vezetői vonzó környezetben juthassanak lakáshoz.
Cikksorozatunk következő részében újabb 3 feltételt mutatunk be.