5. rész: Eredmények és tanulságok

Ígéretes eredmények

 

Noha a “Fabrique Numerique” egy digitális alkotóműhely, nem a digitalizáció a cél; az csak egy eszköz ahhoz, hogy elveszett fiataloknak segítsen megtalálni az útjukat. És ezt igen sikeresen teszi, ahogyan az eredmények mutatják.
Az alkotóműhely csapata nem engedi el a kezét a végzősöknek: továbbra is együtt dolgoznak, mentorálják őket, segítséget nyújtanak abban, hogy folytassák a tanulást, vagy munkát találjanak. És a legtöbbjük esetében eredmnénnyel jár ez a munka: a 2015-ös indulás óta 4 csoport végezte el a programot, és a remobilizációs ráta meghaladja a 90 százalékot, ami példa nélküli. A “végzősök” 70 százaléka “visszaül” az iskolapadba (55% valamilyen digitális képzésbe kapcsolódik be, 45% más típusú képzésbe), míg 20 százalékuk a program elvégzését követő 6 hónapon belül munkába állt.
Az eredmények alapján az önkormányzat folytatni akarja a programot – és örömmel osztják meg tapasztalataikat más érdeklődő városokkal.

 

Mik a legfontosabb tanulságok?

 

  • Kell egy elkötelezett döntéshozó!
    A döntéshozói elköteleződés – jelen esetben a polgármester elszántsága – tette lehetővé, hogy a program elinduljon. Sajnos gyakran fontos városi problémák megoldását célzó jó ötletek nem válhatnak valóra, mert nem sikerül meggyőzni a döntéshozókat. A színes, látványos projekt javaslatok önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy megnyerjék a döntéshozók támogatását; világosan el kell magyaráznio a kihívást, a javasolt megoldást, és annak pozitív hatásait; élőben látni a megoldás működését, beszélni olyanokkal, akik részt vesznek benne többet ér, mint bármilyen profi prezentáció. Gonesse esetében a polgármester súlyos problémaként érzékelte a korai iskolaelhagyók nagy számát, éls megoldást akart találni; éppen ezért még Kanadába is hajlandó volt elutazni, hogy gyakorlatban lássa a javasolt programot működni.
  • A másolás nem működik!
    Noha hiszek abban, hogy az önkormányzatoknak fölösleges újra és újra feltalálniuk a spanyolviaszt és hogy más városoktól tanulni nem szégyen, máshol jól működő megoldások szolgai lemásolása a legtöbb esetben nem működik. A városok nagyon különbözőek még Európán belül is – éppen ezért fontos, hogy megértsük a megoldás mögött meghúzódó koncepció és megközelítés lényegét – aztán adaptáljuk azt a helyi körülményekhez. Éppen ez az, amit Gonesse önkormányzata tett: a kanadai példa átvétele helyett tapasztalt helyi szereplőket vont be a koncepció helyi körülményekhez történő sikeres adaptálása érdekében.
  • Valós szükségletekre reagáló konkrét projektek, hús-vér ügyfeleknek!
    A korai iskolaelhagyók különböző okok miatt nem fejezik be tanulmányaikat – de a legtöbbjük esetében igaz, hogy nem szeretik azt, amit tanítanak nekik – vagy ahogyan tanítják ezeket a tantárgyakat. Éppen ezért bármilyen kezdeményezésnek, amely szeretné ezeket a fiatalokat visszaültetni az iskolapadba, képesnek kell lennie arra, hogy megmutassa: a tanulás lehet örömteli, miközben sikerélménnyekkel is gazdagítja őket. Éppen ez az, ami miatt ez a program más: a résztvevők együtt dolgoznak azért, hogy valódi ügyfelek valódi igényeire nyújtsanak megoldást, és amit megtanulnak, annak segítségével azonnal értéket teremtenek. Ez nem csak arról győzi meg őket, hogy a tanulás tényleg hasznos, de maganbiztosabbá is teszi őket, miközben a helyi közösség értékes tagjainak is érezhetik magukat.
  • A digitalizáció csak eszköz!
    A “Fabrique Numérique” egy digitális alkotóműhely – a résztvevők különböző digitális eszközök és alkalmazások használatát sajátítják el, amelyek segítségével értéket teremtenek. Mindazonáltal a cél NEM a résztvevők digitális készségeinek a fejlesztése – sokkal inkább a meggyőzésük arról, hogy érdemes folytatni a tanulást. Persze pozitív mellékhatásként jelentősen fejlődnek a digitális készségeik is, amely jelentős mértékben javítja a munkaerőpiaci kilátásaikat és hozzájárul a helyi digitális gazdaság fejlődéséhez.
  • Sokszínű együttműködés
    Az, hogy a program egy gyakorlatban is bizonyított, működő koncepcióra épül, működik és eredményes, nem jelenti azt, hogy nem lehet javítani. Gonesse esetében ez egy önkormányzati program, amely időről-időre bürokratikus szabályok béklyójában vergődik, nem elég rugalmas és agilis – ami viszont elengedhetetlen lenne a program hosszútávú fenntarthatósága szempontjából. Éppen ezért a program működtetői úgy gondolják, hogy még hatékonyabban működhetne akkor, ha nem önkormányzati irányítással működve, hanem különböző helyi szereplők összefogásával és közös irányításával.

Szerző: Kézy Béla