A Bertlesmann Alapítvány partnereivel egy hároméves modellprogram során részvételt ösztönző gyakorlati módszereket próbált ki német városokban és községekben. A „mitWirkung” program célja, hogy a fiatalok megtapasztalják, milyen haszonnal, elismeréssel jár, ha felelősséget vállalnak valamiért. A projekt összeköti a helyi társadalom szereplőt: a közösségeket, az iskolákat és óvodákat, a fór-profit szabadidős lehetőségeket biztosító intézményeket, a civil szervezeteket és kormányzati szereplőket.

A projekt 2004. január és 2008. szeptember között valósult meg, fő célja pedig a fiatalok aktivizálása és tájékoztatása volt az ifjúságpolitika tervezésével kapcsolatban. A megvalósítás során oktatási anyagok fejlesztésére, pedagógus és ifjúságsegítő képzésre, fiataloknak szóló vetélkedőkre, közösségi finanszírozási ajánlásokra, helyi hálózatok fejlesztésére és információs platformok létrehozására került sor.

A projektet egy összehasonlító ifjúságkutatás előzte meg, amelyben 42 német város és település vett részt, a kutatás azt vizsgálta, hogy a helyi hatóságok hogyan erősíthetik meg a fiatalok és gyerekek bevonását, hogy aztán az igényeikre szabottabb szolgáltatásokat fejleszthessenek A tanulmány tapasztalatai alapján Saafeld és Essen városok önkormányzataival valósult meg a kísérleti projekt. Számos különböző ifjúsági részvételi megközelítést és módszert teszteltek és fejlesztettek tovább gyakorlati felhasználásra. 100 facilitátort képeztek ki, hogy támogassák a fiatalok helyi részvételi projektjeit, segítsék őket megérteni saját tanulási és gyakorlati fejlődési folyamatukat. Továbbá több mint 120 ifjúsági korosztályi segítőt is kiképeztek a Technology of Participation (ToP ®) módszerével. A kutatási eredmények alapján határozták meg a városspecifikus célokat, célcsoportokat, partnereket és szereplőket, feltárták a helyi erőforrásokat és támogatási lehetőségeket. A kutatások egyik elsődleges tapasztalata volt, hogy a hatékony média és PR elengedhetetlen a projekt sikeréhez. A fiatalok csak akkor csatlakoznak kezdeményezésekhez, ha tudomásuk van róla, maguktól kevésbé járnak utána lehetőségeknek, a lehetőségeket láthatóvá kell tenni a számukra.