A 8. sz. workshop témája egy a projekt során eddig nem tárgyalt témakör a helyi identitás kérdése volt, amely szintén egy alapvető tényező az elvándorlási motivációk mögött. A rendezvényen vendégeink voltak Szlovákiából a rozsnyói Bányászati Múzeum és az OZ Medza civil szervet képviselői. Rozsnyó városa Miskolchoz hasonlóan küzd a fiatalok elvándorlásával és megtartásával, a résztvevő külföldi szakemberek a helyi identitásfejlesztés területén tevékenykednek mind Szlovákiában, mind Magyarországon.  A téma terület felvetése érdekében az Észak-Keleti Átjáró Egyesület elnökét, Darázs Richárdot, kértük fel, hogy mutassa be a szervezet tevékenységét az identitásfejlesztéshez kapcsolódóan.

A worskhopon a szakemberek által felvetődött és megvitatott témák a fiatalok helyben tartásával kapcsolatosan:

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület célja a lokális, miskolci identitás fejlesztése oly módon, hogy a városi helyeket, tereket magukévá tehessék és belakhassák a lakosok, hogy a város közelmúltjának privát története (társadalomtörténet – történelem alulnézetből) érthetővé és emberközelivé válva legyen megismerhető, egyúttal kanonizálva is az, mint alternatív várostörténetet. A szervezet célja továbbá elősegíteni, hogy a kollektív emlékezet átlendüljön a nehézipari összeomlást követő traumán, és túllépjen az abból adódó tabuvá váláson. Mindez támogatni szeretni a fiatalokat: Miskolc jelentsen perspektívát az itt élő fiatalok számára. A rendszerváltás óta folyamatosan jelen lévő, nagyarányú elvándorlás, „agyelszívás” helyett – a nem könnyű gazdasági helyzet ellenére – próbáljanak a városban jövőt tervezni.

A helyi kulturális örökség elemeit, a város történetének fontos mozzanatit, alapvető helyi szimbólumokat bemutató és népszerűsítő – rendezvényeket, kutatást és kiadványokat magában foglaló – programok a városi identitás fejlesztését szolgálják: cél, hogy a közösségi tudatban a város képzete és a város története átértékelődjék, a traumatikus és visszás képzetek helyére friss képek, a szellemei kulturális örökség elemei kerüljenek be.