Az első tanulmányút alkalmával Nyírbátorba látogattunk el. A város jelentős ifjúságpolitikai intézkedéseket vezetett be az elmúlt években, amelyeket jó gyakorlatként érdemesnek találtunk bemutatni a szakemberek számára.

A tanulmányút első állomása az önkormányzat által fenntartott Ifjúsági és családi kuckó volt. A közösségi teremben a polgármester úr, Máté Antal bemutatta a város ifjúságpolitikai intézkedéseit és jövőben terveit. (Az előadás anyaga itt elérhető.Prezentáció Máté Antal 2018. 07.18.)

Ezt követően került sor a fiatalokkal foglalkozó városi intézmények, szervezetek és munkájuk bemutatására, majd intézménylátogatást tettünk a multifunkcionális központban és a Nyírbátori Kulturális Központban. A városi séta során  a vendéglátóink a város nevezetességeit is megmutatták (Várostörténeti sétány, Papok rétje, Minorita templom).

Az intézménylátogatásokat követően a családi kuckóban folytattuk a programot. A tanulmányúton résztvevő szakembereket egy interaktív közös gondolkodásba, jó gyakorlat azonosításba vontuk be. A moderált beszélgetés célja a megismert városi ifjúságpolitikai intézkedések adaptálhatóságának megvitatása volt.